IJ-Hallen Tips!

Een overzichtelijke lijst met onze beste tips, om goed voorbereid het meeste uit je markt dag te halen!

Tip 1: Begin ruim van tevoren met organiseren en uitzoeken van je spullen
Een goede voorbereiding is het halve werk! Organiseer je spullen van tevoren goed, dan heb je je kraam zo opgebouwd. Gebruik ook onze checklist (tip 18).

Tip 2: Vertel mensen in je omgeving wanneer je op de IJ-hallen gaat staan
Wie weet hebben mensen in je kennissenkring nog meer koopwaar voor je! Hoe meer (mooie) spullen je hebt, hoe meer kans je hebt op een grote omzet. Mits overzichtelijk aangeboden, zie tip 3.

Tip 3: Maak het overzichtelijk
Zorg voor overzicht op je kraam, grote stapels nodigen vaak niet uit tot goed kijken, netjes gerangschikte spullen of overzichtelijk opgehangen kleding daarentegen wel! Ook handig: zet koopwaar achteraan op een verhoging van bijvoorbeeld de dozen waarmee je de spullen hebt vervoerd. Daarnaast kan je voor € 2,00 een bovenlat huren om je spullen netjes aan te hangen.

Tip 4: Kleed je stand leuk aan
Een leuke stand trekt extra bekijks. Kleedje, slingers, gekke leuzen op spandoeken, je kan het zo gek niet bedenken. Er staan nog 749 (!) andere kramen op de IJ-Hallen, dus het loont de moeite iets extra’s te doen om de aandacht van potentiele kopers te trekken!

Tip 5: Kom op tijd
Als de markt open gaat en je kraampje nog niet gereed is, dan komen die bezoekers vaak niet later nog eens terug om wél op jouw kraam te kijken. En dat is een gemiste kans natuurlijk. Kom dus op tijd.

Tip 6: Pas op voor brutale wroeters
‘Vroege vogels’ mogen om 6.15 uur de markt op, zij betalen hiervoor extra. Deze mensen, vaak handelaren, zijn net iets ‘gehaaider’ dan de reguliere bezoekers die om 9:00 uur komen. Laat je niet door hun overdonderen als je nog aan het uitpakken bent, blijf beleefd maar wees ook duidelijk.

Tip 7: Smile!
Onderschat nooit de gunfactor! Maak een praatje, geef iemand een compliment, tap een flauwe mop. Baat het niet dan schaad het niet, en je dag kan er alleen maar leuker door worden.

Tip 8: Mensen dingen af, hou daar rekening mee
Een rommelmarkt is geen rommelmarkt als er niet flink afgedongen wordt, en dat is ook deel van de lol. Erger je niet aan mensen die voor een duppie op de eerste rang willen zitten maar zet je beste onderhandelbeen voor en kom gezamenlijk tot een scherpe prijs. Wil je een bepaald bedrag voor je spullen? Zet iets hoger in. Zo geef je jezelf wat speelruimte bij het onderhandelen en krijg je er toch het maximale uit. Klant blij, jij blij. Onderhandelen is een sport, wees gracieus!

Tip 9: Doe inspiratie op
Op de IJ-hallen Facebook pagina staan leuke verhalen en veel foto’s van afgelopen markten. Doe hier je voordeel mee! Kijk hoe andere mensen hun kraam inrichten en bedenk daar een variatie op. Beter goed gejat dan slecht zelf bedacht.

Tip 10: Prijs bepalen? Loop ook eens een rondje
Wat is de juiste prijs voor je spullen? Soms is het lastig inschatten. Grote kans is dat je niet de enige op de markt bent die iets soortgelijks probeert te verkopen. Loop eens een rondje en bepaal dan je prijs. Naarmate de dag vordert kun je altijd iets zakken.

Tip 11: Begin al ruim van tevoren met wisselgeld ‘sparen’
Er zijn altijd mensen die net gepind hebben en die iets van 1 euro alleen met een briefje van 20 kunnen betalen. Neem dus voldoende wisselgeld mee! Doe bijvoorbeeld al je boodschappen de week voor de IJ-Hallen met briefgeld, en bewaar het wisselgeld in een apart vakje van je portemonnee.

Tip 12: Zorg voor tasjes
Wie heeft er thuis geen plastic tas met daarin weer allemaal plastic tassen? Neem die tas mee naar de markt. Altijd handig voor mensen die hun eigen tas al helemaal vol gewinkeld hebben!

Tip 13: Een hele dag staan duurt best lang
Neem dus een krukje of stoel mee. Al dan niet één die je ook wil verkopen. Je kan ook bij de IJ-Hallen organisatie stoelen huren voor € 2,00 per dag.

Tip 14: Maak reclame voor jezelf
Gebruik sociale media (foto’s/video). Nodig je facebookvrienden uit. Dikke kans dat ze vervolgens nog iets bij je kopen. Ook is het natuurlijk super gezellig als ze langs komen.

Tip 15: Hou rekening met het weer
Houd het weerbericht goed in de gaten en bereid je voor: warme trui+kruik+moonboots of juist zonnebrand, veel laagjes en een parasol! Zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt voor een bui als je buiten staat en/of zorg voor een zeil boven de kraam en een poncho/paraplu voor jezelf.

Tip 16: Pas op voor zakkenrollers
We kunnen het -helaas- niet vaak genoeg zeggen

Tip 17: Doneer je niet verkochte kleding aan het goede doel.
Geen zin om al je niet verkochte spullen mee terug naar huis te nemen? Alle zachte items (kleding, beddengoed, dekens etc.) kan je achterlaten in de speciale inzamelingsbakken. Leden van de Roteryclub Wieringermeer begeleiden deze inzameling. De opbrengst van deze spullen wordt door hen 1 op 1 doorgezet naar verschillende goede doelen. Vraag de vrijwilligers welk goed doel er die maand op de agenda staat! Laat daarnaast je standplaats alsjeblieft netjes achter, de kosten voor het opruimen van het terrein gaat namelijk ten koste van de opbrengst voor het goede doel.

Tip 18: Maak een checklist.
Hieronder een voorbeeld:
- Plastic/linnen weggeef tasjes
- Wisselgeld
- Heuptasje o.i.d. om je geld veilig en overzichtelijk weg te bergen.
- Dikke stift
- Bordjes
- Kraam-aankleding, hoe gekker hoe beter
- Touw
- Schaar
- Tie-wrap
- Iets om op te zitten
- Opgeladen telefoon
- Spiegel
- Eventueel: zeil, zorg voor een stevig zeil, die dunne afdekzeilen werken niet fijn.